In english

Öppet idag

10:00-16:00

Skola Skolprogram Kemi 01
/ Skola

Just nu

Vilket program bör jag boka just nu? Vad är nytt i Teknikens Hus och vilka kommande händelser bör jag hålla utkik efter?

 

In-flight call till rymden

04 dec. 2023

4 december får vi på Teknikens Hus i samarbete med ESERO Sverige möjlighet att göra ett In-flight call till den danska astronauten Andreas Mogensen som befinner sig på den internationella rymdstationen. Under samtalet får elever från Luleå möjlighet att ställa frågor direkt till Andreas.

Hur ofta krockar rymdstationen egentligen med rymdskrot? Och om rymdstationen istället skulle cirkulera runt månen, vilka utmaningar skulle man ha då? Det och mycket mer får vi veta mer om den 4 december!    

Extra rymd i Vetenskapens Hus! 

Utöver sändningen kommer vi också att anordna en minimässa med fokus på rymden:

  • René Laufer, professor och ämnesföreträdare för Rymdteknik vid Luleå tekniska universitet kommer att visa och prata om det senaste inom rymdforskning i Sverige.

  • ESA/BIC närvarar med några av sina start up-företag inom rymdinnovation. De kommer även att ha en frågesport med några rymdfrågor och ett rymd-LEGO som pris.

  • SSC (Swedish Space Corporation) berättar om vad som händer på Esrange Space Center och eleverna kommer att få testa bygga rymdraketer av marshmallows och spagetti.

 

Mission Huginn
53095823564 09183509D9 C

ForskarVeckan och Forskar Grand Prix 2023

Vecka 39 genomförde vi ForskarVeckan i Teknikens Hus. Där fick elever träffa norrbottniska forskare, genomföra workshops i Teknikens Hus och besöka Luleå tekniska universitet. 

ForskarVeckan
Skola Projekt Forskarveckan 03

Skolprogram

Granne med gruvan

Nu erbjuder vi ett nytt skolprogram för högstadiet och gymnasiet. Under skolpasset får eleverna bland annat ikläda sig olika roller som till exempel gruvföretagare, politiker, forskare, allmänhet, lokala aktörer och diskutera fakta, argumentera samt ta ställning i fråga om den planerade gruvdriften.

Granne med gruvan
Skola Just Nu Grannemedkirunagruvan

Dag och natt

Följ med in i vårt planetarium för en pedagogledd visning där upplevelse blandas med fakta. Under visningen tittar vi på hur dag och natt, årstider och år kan förklaras utifrån himlakropparnas rörelser i förhållande till varandra. 

Dag och natt
Planetariet Pedagog 04

Planetarievisning åk 4-6

Håll utkik